Stránky

neděle 8. března 2015

Moravské koláčky


Koláčky vždycky dělala moje babička. Pekla je vždy, když měla přijet návštěva. Se sestrou jsme jí často "pomáhaly" tak, že jsme ujídali kousky těsta a posypky.
Už docela dlouhou dobu jsem přemýšlela, že její koláčky upeču. To bych to ale nebyla já, kdybych si jenom vyprosila recept, šla péct a za pár hodin vytáhla z trouby úplně stejné jako ty, které dělá babička. Mým cílem bylo něco víc. Vytvořit koláčky ještě lepší! A povedlo se!
Recept mám z kuchařky Kouzla kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček od Romana Vaňka. Koláčky jsou moc dobré a opravdu mi chutnají víc než od mojí babičky.  
Tvarohovou náplň jsem udělala podle pana Vaňka, makovou už podle mého receptu. Doporučuji nešetřit na mandličkách a rozinkách :)

Moravské koláčky

30 ks

Těsto


250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
100 g cukru krupice
5 g vanilkového cukru
40 g čerstvého droždí
175 g vlažného mléka
6 g soli
kůra z jednoho citronu

Tvarohová náplň


125 g tvarohu
20 g cukru moučka
20 g vanilkového cukru
1 žloutek
10 g změklého másla
špetka soli
mandle, rozinky

Maková náplň


100 g mletého máku
1 bílek
50 g cukru moučka
1 lžíce medu
1 lžička másla
1 lžička skořice
rozinky, mandle

Drobenka


70 g másla
100 g cukru moučka
100 g polohrubé mouky

Dále


cca 150 g povidel
15 kompotovaných třešní
vejce na potření
roztopené máslo

Postup:

Mouku prosejeme do mísy a vytvoříme v ní důlek. Do důlku nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme kvasnice. Postupně přimícháváme mouku, až nám vznikne těsto hustotou podobné těstu na lívance. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
Přimícháme zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto, v robotu to trvá asi 10 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 45 minut. Mezitím si připravíme náplně.
Mák zalijeme 100 ml vařící vody a necháme vychladnout. Přimícháme cukr, med, máslo, skořici, mandle a rozinky. Vyšleháme sníh z bílku a po částech jej zamícháme do máku.
Suroviny na tvarohovou náplň jednoduše smícháme.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 30 stejně velkým kousků. Každý kousek zploštíme a naplníme jednou až dvěma velkými lžičkami náplně a uzavřeme jako obálku tak, aby náplň nemohla utéct ven. Položíme na plech spojem dolů, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 40 minut kynout. Během kynutí si připravíme drobenku. Všechny suroviny zpracujeme rukama do požadované konzistence. Můžeme přidávat máslo i mouku s cukrem. Musí nám prostě vzniknout klasická drobenka.
Vykynulé koláčky rukou lehce zploštíme a pomažeme vajíčkem. Do středu tvarohových koláčků dáme lžičku povidel, do středu makových třešni. Zasypeme bohatě drobenkou. Pečeme při 160°C přibližně 20 minut do zlatohnědé barvy. Ještě teplé můžeme pomašlovat roztopeným máslem. Necháme vychladnout.

1 komentář:

  1. Určitě zkusím, moc hezky napsané a dobře popsané :))

    OdpovědětVymazat