Tenhle dort byl až moc divně komplikovaný. Udělat čokoládové střepy nebylo moc těžké, ale nevím proč, bylo jich málo. Podle receptu mělo stačit jen 120 g čokolády. A nestačilo. Příště bych určitě použila minimálně dvojnásob. Dobrý byl, ale že by to byla nějaká pecka se říct taky nedá. Rozhodně ale potěší.
Devil's food cake
Korpus
150 g másla
3 vejce
50 g kakaa
175 ml vroucí vody
75 ml mléka
210 g hladké mouky
1 čajová lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
300 g cukru
Krém
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
60 g čokolády
1-2 lžíce cukru
Střepy
240-300 g čokolády
Postup:
Čokoládu na střepy roztopíme a necháme chvíli zchladnout. Pokud jsme šikovní, můžeme se pokusit čokoládu temperovat (povinně vygooglovat).
Nalijeme na pečicí papír a rozetřeme na tenkou vrstvu. Přiklopíme druhým plátem pečícího papíru a necháme ztuhnout v lednici. Po úplném ztuhnutí sundáme z pečícího papíru a rozlámeme na střepy.
Kakao zalijeme vroucí vodou a rozmícháme. Přidáme mléko a necháme vychladit v lednici.
Máslo, cukr a vejce vyšleháme do světlé pěny. Střídavě zašleháváme mouku s jedlou sodou a solí a kakaovou směs. Nalijeme do dortové formy vystlané pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C 20-30 minut.
Chvíli po vyndání z trouby korpus osvobodíme z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout. Dvakrát podélně rozkrojíme.
Čokoládu s cukrem a a dvěma lžícemi šlehačky roztopíme a necháme chvíli zchladnout. Zbylou šlehačku vyšleháme se ztužovačem a opatrně do ní zašleháme čokoládu. Vyšleháme do tuha.
Dort naplníme 2/3 šlehačky a zbylou 1/3 hojně potřeme vršek a boky dortu. Zdobíme čokoládovými střepy.
Je škoda, že ty střípky nevyšly. Každý den ale není posvícení. :) Mně se třeba posledně moc nepovedl sachr. A zas tak hrozné to určitě být nemohlo :)
OdpovědětVymazat