Zadání srpnové výzvy jsme dostali od Susan z blogu The Kiwi Cook. A netajím se z prvotního znechucení. To jako fakt? Hromada semínek slepená vodou a upečená ve tvaru chlebíčku. Moc se za to omlouvám, jelikož je to něco neuvěřitelně dobrého....
A co to vlastně je? Úkolem bylo upéct bezlepkový semínkovo-oříškový chlebíček. Pokaždé, když jsem viděla, jak nějaká fit blogerka přidala recept na tuhle věc, vždy jsem se jenom ušklíbla. Připadalo mi to prostě nechutné. A vlastně ani nevím proč.
Chutná to jako slaná musli tyčinka. A možná i o chlup líp. Základ tvoří hlavně ovesné vločky a semínka, já dala jenom trošku oříšků. Poměry i suroviny si můžete upravit podle svých nejtajnějších přání. Máte rádi mandle, ale slunečnicové semínka nemůžete ani vidět? Semínka vynechejte a nahraďte je nadrobno posekanými mandlemi. Jen ty ovesné vločky bych raději moc nevynechávala, přišly mi jako pojivo a dodaly chlebíčku vláčnost.
Někdo si na jednotlivé "krajíčky" maže třeba pomazánku, já to jím prostě jen tak.
A pokud máte doma bezlepkáře, pozor na ovesné vločky. ne vždy jsou bezlepek!
Bezlepkový chlebíček ze semínek a oříšků
1 "bochník"
100 g slunečnicových semínek
50 g sezamových semínek
50 g lněných semínek
30 g lískových oříšků
30 g nesolených pistacií
20 g kešu
20 g chia semínek
135 g ovesných vloček
1 lžička lahůdkového droždí (tohle droždí není ke kynutí ;) )
6 g soli
15 ml javorového sirupu
35 ml oleje
375 ml vody
Postup:
Do jedné mísy nasypeme semínka, nadrobno nasekané oříšky , ovesné vločky, sůl a lahůdkové droždí.
Do druhé nalijeme vodu, sirup a olej. Obě směsi smícháme a přendáme do chlebíčkové formy. Zakryjeme folií a necháme minimálně dvě hodiny odpočívat. Za tu dobu semínka a vločky vsáknou všechnu tekutinu.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 ° C nejdříve dvacet minut. Potom vyklopíme z formy a pečeme ještě dalších 40 minut.
Necháme vychladnout na mřížce.
Well done on your bread this month Garry! Glad that even though you initially didn't like the look of it, you changed your mind once you ate it!
OdpovědětVymazat