Březnovou výzvu odvážných pekařů pro nás přichystala Korena. Moc mě touto výzvou potěšila. Dostali jsme za úkol vytvořit francouzský jablkový koláč, Tarte Tatin.
Tarte Tatin je jakýsi obrácený jablečný koláč s hromadou karamelu a křehkým lístkovaným těstem. Musím říct, že nejlepší na celém koláči bylo to těsto. Lístkované, ale chutnalo úplně jinak než listové. Prostě úžasné!
Tarte tatin
koláč o průměru 25 cmSuroviny
125 g hladké mouky
70 g másla
30 ml ledové vody
1/4 lžičky soli
4 středně velká jablka
50 g másla
225 g cukru krystal
Postup:
V míse smícháme mouku, máslo, sůl a vodu a nejprve vidličkou, potom rukou vypracujeme hladké těsto. Podsypeme moukou a vyválíme do obdélníku hrubého 1 cm, přeložíme na polovinu a opět trochu vyválíme, přeložíme na polovinu, vyválíme a to zopakujeme alespoň desetkrát.
V pánvi roztopíme máslo. Až se rozpustí, vsypeme do něj cukr a za občasného míchání vytvoříme tmavý karamel. Nespalte ho!
Přidáme oloupaná a pokrájená jablka a opatrně je obalíme v karamelu. Karamel dost prská, takže pozor!
Přelijeme do formy s pevným dnem, hezky v ní jablka rozmístíme, přikryjeme plátem tence vyváleného těsta (3-4 mm) vykrojeného podle velikosti formy. Šoupneme do trouby předehřáté na 190°C. Pečeme do zlatohnědé barvy přibližně 30-35 minut.
Vytáhneme z trouby, slyšíme bublání karamelu. Až bublat přestane, položíme na formu talíř a rychlým pohybem převrátíme.
Podáváme teplý, ale i studený je moc dobrý. Skvěle se k němu hodí šlehačka nebo vanilková zmrzlina.
Žádné komentáře:
Okomentovat