Tuhle roládu jsem objevila v dubnovém Albertu. Je kyprá a opravdu hodně kakaová a čokoládová. Při rolování mi roláda praskla, jinak byla dokonalá. Nechte ji alespoň dvě hodiny uležet, aby nehrozilo, že by jste si šňupli kakaa, kterým se na závěr roláda posype.
Čokoládová roláda
plech 30 x 25
Těsto
55 g prosátého kakaa
3 velká vejce
70 g třtinového cukru
špetka soli
Krém
100 g čokolády
1 lžíce třtinového cukru
125 ml smetany ke šlehání
kakao na posypání
Postup:
Plech vymažeme máslem, vyložíme pečícím papírem a znovu vymažeme máslem. Vejce s cukrem a solí vyšleháme do světlé pěny. Pomalu do něj vmícháme kakao. Těsto rozetřeme na plech a pečeme na 180° C asi 8-10 minut.
Čistou utěrku poprášíme moučkovým cukrem. Upečený plát ihned překlopíme na utěrku a sejmeme pečící papír. Opatrně srolujeme a necháme vychladnout.
Nad vodní lázní roztopíme čokoládu se dvěma lžícemi smetany a cukrem. Vymícháme v hladký krém a necháme chvíli zchladnout. Šlehačku vyšleháme do polotuha.
Rychle do ní zašleháme čokoládovou směs a už jen krátce došleháme. Musí nám vzniknout tuhá směs, nesmíme ji ale přešlehat!
Vychladlou roládu opatrně rozvineme, naplníme krémem a zpátky zavineme. Posypeme kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Žádné komentáře:
Okomentovat