(Půjčila jsem si mámin foťák, který přeměnil jinak nevzhledný chléb na něco krásného...)
Chléb potřebuje čas, kvásek a ještě jednou čas. Tenhle chléb je neuvěřitelně jemný a vláčný, nejlepší jen tak, nanejvýš s máslem. Takže čas, který nad ním necháte se vám vyplatí.
Pokud nevlastníte kvásek, můžete si ho založit sami nebo najít někoho, kdo se s vámi o svůj kvásek podělí (kvásková mapa zde).
Pšeničný chléb
Suroviny na kvásek
70 g hladké mouky
42 g vlažné vody
1 PL aktivního kvásku
Suroviny na těsto
380 g hladké mouky
250 ml vlažné vody
10 g soli
celý kvásek
Postup:
Suroviny na kvásek v míse dobře smícháme, přikryjeme alobalem a odstavíme na teplé místo bez průvanu asi na 12 hodin.
Mouku prosejeme a spolu s vodou umícháme těsto. Zakryjeme alobalem a necháme odpočívat jednu hodinu.
Přidáme sůl, kvásek a uhněteme pevné lepivé těsto. Nepřidáváme mouku! Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2,5 hodiny. Během kynutí párkrát prohněťte, těsto se tak stane silnějším.
Z vykynutého těsta vytvarujte bochník a vložte ho do moukou vysypané ošatky (nebo cedníku s pomoučenou utěrkou - tak jsem to udělala já) a nechte kynout ještě další 2,5 hodiny.
Troubu i s plechem vyhřejeme na 220°C. Do dolní části trouby vložíme nádobu (hrnec, malý plech..) s vařící vodou. Chléb vyklopíme z ošatky na plech a rychle třikrát nařízneme. Šoupneme do trouby a pečeme přibližně 40 minut. Dobře upečený chléb by měl znít při poklepání dutě.
Necháme vychladnout na roštu.
Je opravdu vynikající, pekla jsem ho v hnci, jelikož těsto hodně zřídlo. Naočkovala jsem obyč. hladkou mouku žitným kváskem a zadařilo se. Kynul ale déle, cca 5 hodin. Zkraje jsem pekla na 250°C, pak na 220°C. Místo utěrky používám čepice z netkané textilie, co nosí ve špitále :-)
OdpovědětVymazatOh :) Děkuji za velmi obsáhlý komentář a jsem ráda, že se povedl. Ty čepice jsou rozhodně zajímavý nápad ;)
VymazatTo, že ti kynul déle je v pořádku, mně v článku kyne dohromady 5 hodin. Těch cca 5 hodin myslíš dohromady, nebo pět hodin a ještě pár hodin v ošatce?