neděle 11. října 2015

Podzimní guláš s cizrnou


Podzim pomalu a jistě přichází a s ním i chlad, déšť a trochu depresivní počasí. A právě proto je čas na syté pokrmy, které nás zahřejí.
Jsem vege, takže žádný guláš z hovězího nepřipadá k úvahu. Takže vezmeme plechovku cizrny nebo fazolí, přidáme řepu a jinou podobnou zeleninu a máme suprový oběd nebo večeři.
Pojmenovat tohle gulášem asi není úplně šťastné, spíš by se hodil název eintopf, což je vlastně hodně hustá polévka ( také jídlo z jednoho hrnce). Ale pro mě je to prostě gulášek...

Podzimní guláš s cizrnou

3 porce

1 plechovka cizrny (nebo si 200 g cizrny přes noc namočíme do vody a ráno uvaříme bez soli do měkka)
1 velká cibule
2 lžičky oleje
hrst pokrájeného hlávkového zelí
1 paprika (kapie)
1 větší řepa
1 obří mrkev
3 velké brambory (dvě nakrájet na kostičky, třetí nastrouhat na jemno) 
2 rajčata
1 menší brokolice
2-3 stroužky česneku
3 špetky pálivé papriky
3 špetky kurkumy (nemusí být)
2 lístky libečku
sůl


Postup:

Cibuli nakrájíme  a na trošce oleje necháme zesklovatět. Přihodíme nakrájené zelí a na větší kusy pokrájenou mrkev, řepu a papriku. Podlijeme vodou a dusíme cca 5 minut.
Pak přihodíme nakrájené i nastrouhané brambory, posekaná rajčata,  na drobno nakrájenou brokolici a dusíme do měkka maximálně 15-20 minut.
Přidáme cizrnu (pokud jsme použili konzervu, necháme nejdřív okapat) a už jen krátce prohřejeme. 
Dochutíme solí, česnekem, libečkem, kurkumou a pálivou paprikou.
Podáváme horké...

Žádné komentáře:

Okomentovat