středa 29. října 2014

Něco pro hrobaře: Rakvičky

Na rakvičky jsem donedávna chodila pouze do cukrárny. Donedávna, což znamená, že už nechodím. Naučila jsem se dělat domácí, vy se to také naučíte a už nikdy nepůjdete na ten "šunt" do cukrárny či supermarketu. Už nikdy nebudete chtít jiné, jen tyhle slaďoučké věcičky, co se tak ladně rozpouštějí v puse. Příprava je snadná a nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. Jen kuchyňský robot a troubu.


Rakvičky (cca 35 ks)

5 žloutků
2,5 hrnku cukru moučka
3 lžíce hladké mouky
1 lžička prdopeče

šlehačka
ovoce, čokoláda....

Postup: 

Vyšleháme žloutky s 2/3 množství cukru, kypřícím práškem do světlé hosté a lepivé pěny (lepší než sekunďák XD ). Necháme chvíli odpočinout v lednici. Na vál nasypeme zbytek cukru a mouku. Přidáme žloutkovou směs a vypracujeme pokud možno hladké těsto. Pokusíme se ho vyválet na cca 0,5 cm silný plát a nakrájíme do na obdélníky o velikosti 3x12 cm. Jelikož těsto lepí jak blázen, drolí se a vůbec s námi nespolupracuje, strávíte nad tím spoustu času a trpělivosti, ale stojí to za to. Těsto je dobré si podsypávat, ale ani to není žádná záruka toho, že všechno půjde hladce. Obdélníčky vyskládáme na pořádně vymazaný plech olejem (ne máslo). Vymažte ho radši víc než míň, se zlou by jste se potázali. Pečte nejdříve na 200 °C, až obdélníčky pěkně vyběhnou ztlumte na 160 a pečte do světle žluta (aneb do takové té rakvičkovité barvy). Jsou hotové doslova za pár minut, takže hlídejte. Po vychladnutí zdobte šlehačkou, ovocem, čokoládou nebo čímkoli, co vás napadne.

Přestože jsme nepoužili žádné formičky, rakvičky vypadají dobře a mají uvnitř tu charakteristickou dutinku.

Žádné komentáře:

Okomentovat