neděle 10. května 2015

Devil's food cake


Tenhle dort byl až moc divně komplikovaný. Udělat  čokoládové střepy nebylo moc těžké, ale nevím proč, bylo jich málo. Podle receptu  mělo stačit jen 120 g čokolády. A nestačilo. Příště bych určitě použila minimálně dvojnásob. Dobrý byl, ale že by to byla nějaká pecka se říct taky nedá. Rozhodně ale potěší.

Devil's food cake

Korpus

150 g másla
3 vejce
50 g kakaa
175 ml vroucí vody
75 ml mléka
210 g hladké mouky
1 čajová lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
300 g cukru

Krém

1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
60 g čokolády
1-2 lžíce cukru

Střepy

240-300 g čokolády

Postup:

Čokoládu na střepy roztopíme a necháme chvíli zchladnout. Pokud jsme šikovní, můžeme se pokusit čokoládu temperovat (povinně vygooglovat).
Nalijeme na pečicí papír a rozetřeme na tenkou vrstvu. Přiklopíme druhým plátem pečícího papíru a necháme ztuhnout v lednici. Po úplném ztuhnutí sundáme z pečícího papíru a rozlámeme na střepy.
Kakao zalijeme vroucí vodou a rozmícháme. Přidáme mléko a necháme vychladit v lednici. 
Máslo, cukr a vejce vyšleháme do světlé pěny. Střídavě zašleháváme mouku s jedlou sodou a solí a kakaovou směs. Nalijeme do dortové formy vystlané pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C 20-30 minut. 
Chvíli po vyndání z trouby korpus osvobodíme z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout. Dvakrát podélně rozkrojíme.
Čokoládu s cukrem a a dvěma lžícemi šlehačky roztopíme a necháme chvíli zchladnout. Zbylou šlehačku vyšleháme se ztužovačem a opatrně do ní zašleháme čokoládu. Vyšleháme do tuha.
Dort naplníme 2/3 šlehačky a zbylou 1/3 hojně potřeme vršek a boky dortu. Zdobíme čokoládovými střepy.
 

1 komentář:

  1. Je škoda, že ty střípky nevyšly. Každý den ale není posvícení. :) Mně se třeba posledně moc nepovedl sachr. A zas tak hrozné to určitě být nemohlo :)

    OdpovědětVymazat