středa 9. září 2015

Baklava


K tomuto nehorázně sladkému dezertu jsem se dostala díky exkurzi v Marlence, kde nám dali ochutnat její arménskou kamarádku - Pachlavu. Jediný rozdíl je v tom, že Baklava je z filo těsta a Pachlava z listového. A taky trošku ve složení náplně - jedna je naplněná směsí a druhá jedním druhem oříšků.
Filo těsto můžete koupit nebo si ho udělat doma.  A já se bohužel po mojí špatné zkušenosti s domácím doporučuji koupit. Za tu dřinu to podle mě  nestojí. Najdete ho ve velkém supermarketu u listových těst. Dost mě odradila dřina a čas, který tomuto domácímu těsto musíte dát. A prostě se mi moc nepovedlo. Pláta nebyly dost tenké a po upečení se místo "lístkovaného" těsta stala tvrdá hmota. Možná se mi (i vám) jednou povede docílit těch správných vlastností, které toto těsto nabízí.
Ať už budete dělat Baklavu nebo Pachlavu, připravte se na výsledek velmi tučný a extrémně přeslazený.
Baklavu tvoří vrstvy filo těsta, oříšků a celé je to zalité cukrovo-medovým sirupem. A právě s ním byl dost problém. Po přečtení receptu jsem rozumně usoudila, že bude rozumné množství cukru a medu zkrouhnout na polovinu. A stejně to bylo sladké jak..
Pokud by si nějaký vegan chtěl taky ukuchtit tuhle sladkosladkou sladkost, uvádím v receptu i veganské alternativy...
 A jestli Baklavu budu ještě někdy dělat? Ne, nebudu. Byla sice dobrá, ale jednou a dost.  Tohle množství jsme celá rodina jedly více než týden, a to znamenalo, že jsem celý týden nemohla nic jiného upéct T_T

Baklava

běžná dortová forma

Filo těsto

185 g hladké mouky
špetka soli
105 ml studené vody
2 lžíce oleje
1 lžička octa

Náplň

230 g různých oříšku (vlašské, mandle, pistácie..)
60 g cukru
1 lžička skořice
2 kuličky nového koření rozdrcené ve hmoždíři

Sirup 

150 ml medu/javorového sirupu (doporučuji dát pouze polovinu množství)
150 g cukru krupice (opět raději jen polovinu)
150 ml vody
1 kus celé skořice
kůra z jednoho citronu
4 ks hřebíčku


cca 130 g rozpuštěného másla

Postup:

Sůl rozpustíme ve vodě, přidáme olej a ocet. Přisypeme mouku a vypracujeme nelepivé hladké těsto. Zabalíme do folie a necháme odležet 1-3 hodiny při pokojové teplotě.
Odpočaté těsto rozdělíme na 20-25 kousků a každý rozválíme. Pláty musí být průsvitné!
Oříšky nahrubo pomeleme a přidáme do nich i zbylé suroviny na náplň.
Do vymazané a vysypané formy vrstvíme plátky těsta, rozpuštěné máslo, těsto a máslo tak dlouho, než budeme mít vrstvu cca šesti plátů. Na ně přijde jedna třetina oříškové náplně a na to pak  cca 6 dalších plátů těsta proložených rozpuštěným máslem. Na ně opět přijde třetina náplně a pak další  těsto a máslo, opět cca šest plátů a na to zbytek náplně. A potom zase těsto a máslo.
Ještě před pečením baklavu ve formě rozkrájíme na jednotlivé porce.
Pečeme v troubě na 170°C cca 40 minut a ihned po upečení zalijeme sirupem, který připravíme vařením všech surovin do zhoustnutí. Necháme odležet do druhého dne.



1 komentář:

  1. Já jsem teda to domácí těsto kdysi dělala a byla jsem přímo nadšená, jak se s ním pracovalo, ale teda dřina to byla, to zas jo. Můžu se zeptat, v jakém konkrétně obchodě se dá to těsto koupit? Já teda obhlížela ty v Brně a bez úspěchu zatím. Ale zase už to taky bude nějaký ten pátek.
    Každopádně na fotce vypadá velice lákavě! :)

    OdpovědětVymazat