sobota 14. března 2015

Čokoládovo-pomerančový Battenberg Cake


Battenberg Cake je velmi efektní, vynikající a celkem rychlý. Tradičně se slepuje marmeládou a obaluje fondánem, my však doma fondánu a jiným marcipánoidním hmotám moc neholdujeme, a tak jsem ho polila čokoládovou polevou. A aby byl ještě čokoládovější, vyměnila jsem marmeládu za čokoládovou ganáž. Tak pojďme na to!

Battenberg Cake


Home made forma o velikosti 20x6 cm

Těsto

85 g měkkého másla
90 g cukru krupice
2 malá vejce
40 g mletých mandlí
2 lžičky vanilkového cukru
100 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
30 ml pomerančové šťávy
kůra z poloviny pomeranče
10 g kakaa
cca 30 ml mléka
špetka soli

Čokoládová ganáž


100g čokolády
50 ml smetany ke šlehání

Poleva


80 g čokolády
1 lžíce ztuženého tuku

Postup:

Nejdřív si připravíme formu. Z kartonu vystřihneme pět obdélníků, které obalíme alobalem. Čtyři z nich  sešívačkou přicvakneme k sobě, pátý připevníme doprostřed tak, že nám vzniknou dva obdélníky. Postavíme na plech.
Mouku, mandle, cukr, prášek do pečiva a sůl promícháme v míse a odložíme stranou. Vejce rozmícháme s máslem. Vaječnou směs přilijeme k suchým surovinám a promícháme. Nešleháme!
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné zamícháme pomerančovou šťávu a kůru, do druhé kakao a mléko. Obě směsi by měli mít přibližně stejnou konzistenci. Nalijeme do formy (hnědou do jednoho obdélníku, pomerančovou do druhého obdélníku) a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 25 minut. Zkontrolujeme špejlí  a necháme vychladnout.
Smetanu ohřejeme a nalámeme do ní čokoládu. Necháme pár minut být, poté rozmícháme v hladký krém. Necháme v lednici ztuhnout.
Vychladlé korpusy zarovnáme do stejné výšky, každý z nich podélně rozpůlíme. Pomažeme čokoládovou ganáží a poskládáme na sebe do vzoru šachovnice. Ganáží potřeme hojně i boky a vršek dortu. Dáme na patnáct minut do lednice.
Čokoládu roztopíme s tukem a nalijeme ji na dort. Necháme ztuhnout.

Před krájením je nejlepší nůž nahřát. Čokoládová poleva se tak krájením nebude lámat a ukrojené kousky budou vypadat úhledně.

4 komentáře:

  1. Prosím, chtěla bych se zeptat, mohu místo mandlí použít vlašské ořechy? Předem děkuji za odpověď a děkuji za báječné recepty. :)

    OdpovědětVymazat