pátek 27. března 2015

The Daring Bakers’ March: Tarte Tatin



Březnovou výzvu odvážných pekařů pro nás přichystala Korena. Moc mě touto výzvou potěšila. Dostali jsme za úkol vytvořit francouzský jablkový koláč, Tarte Tatin.
Tarte Tatin je jakýsi obrácený jablečný koláč s hromadou karamelu a křehkým lístkovaným těstem. Musím říct, že nejlepší na celém koláči bylo to těsto. Lístkované, ale chutnalo úplně jinak než listové. Prostě úžasné!



Tarte tatin

koláč o průměru 25 cm

Suroviny 

125 g hladké mouky
70 g másla
30 ml ledové vody
1/4 lžičky soli

4 středně velká jablka
50 g másla
225 g cukru krystal

Postup:

V míse smícháme mouku, máslo, sůl a vodu a nejprve vidličkou, potom rukou vypracujeme hladké těsto. Podsypeme moukou a vyválíme do obdélníku hrubého 1 cm, přeložíme na polovinu a opět trochu vyválíme, přeložíme na polovinu, vyválíme a to zopakujeme alespoň desetkrát.  
V pánvi roztopíme máslo. Až se rozpustí, vsypeme do něj cukr a za občasného míchání vytvoříme tmavý karamel. Nespalte ho!
Přidáme oloupaná a  pokrájená jablka a opatrně je obalíme v karamelu. Karamel dost prská, takže pozor!
Přelijeme do formy s pevným dnem, hezky v ní jablka rozmístíme, přikryjeme plátem tence vyváleného těsta  (3-4 mm) vykrojeného podle velikosti formy. Šoupneme do trouby předehřáté na 190°C. Pečeme do zlatohnědé barvy přibližně 30-35 minut.
Vytáhneme z trouby, slyšíme bublání karamelu. Až bublat přestane, položíme na formu talíř a rychlým pohybem převrátíme. 
Podáváme teplý, ale i studený je moc dobrý. Skvěle se k němu hodí šlehačka nebo vanilková zmrzlina.

Žádné komentáře:

Okomentovat