úterý 3. března 2015

Kladdkaka


Už dlouho jsem zvažovala, zda ji mám upéct. Kladdkaka, švédská verze amerického Brownies, obsahuje fůru cukru, másla a kakaa. Je tak dobrá!
Už při její přípravě voněla mou, už snad zapomenutou, vzpomínkou na dětství.
Mám to! Voněla jako Nesquik kuličky. Takové ty, které hodíte do mléka a z bílého mléka se stane kakaové mléko. Mňam!
Jelikož jsem chtěla upéct něco dokonalého, ne jen nějakou "buchtu", tak jsem se s tím pořádně vymazlila. Proto uvádím dvě verze receptu: první jednoduchou podle původního receptu a druhou zbytečně složitou, ale zase můžete mít skvělý pocit, že jste udělali to nejlepší... :3



Kladdkaka

na formu o průměru 24 cm

Suroviny

100 g másla
200 g cukru krystal
40 g kakaa
2 vejce
1 lžička vanilkového cukru
špetka soli

Postup první verze:

Máslo roztopíme a necháme ho zchladnout. Přisypeme cukr, rozklepneme vejce a pořádně promícháme. Přisypeme zbylé suroviny a opět pořádně zamícháme.
Přelijeme do kulaté formy vystlané pečícím papírem a šoupneme do trouby předehřáté na 175°C a pečeme přibližně 20 minut. Koláč se nesmí přepéct, kraje by měli být upečené, ale střed by měl zůstat mazlavý. Necháme vychladnout a potom lehce posypeme cukrem.

Postup druhé verze:

Máslo roztopíme v rendlíku a na nízkém plameni ho ohříváme asi 20 minut. Během této doby odebíráme pěnu, která se vytvoří na hladině. Takto připravené máslo necháme chvíli vychladnout a potom ho přecedíme  přes plátýnko. Vytvořili jsme tak přepuštěné máslo.
Kulatou formu vysteleme pečícím papírem, vymažeme máslem a vysypeme cukrem.
Do vychladlého másla přisypeme cukr,vyklepneme vejce a pořádně zamícháme.
Přisypeme ostatní suroviny a opět pořádně zamícháme.
Přelijeme do formy a pečeme v troubě na 175°C asi 20 minut. Okraje mají být upečené, ale střed má zůstat mazlavý. Necháme vychladnout a lehce pocukrujeme.


1 komentář:

  1. Taky se na ní chystám. U Děvčete u plotny ji okukuju už pěkně dlouho :)

    OdpovědětVymazat