středa 12. srpna 2015

Makovky


Mám ráda, když můžu péct domácí pečivo. Vždycky vím, co jsem tam dala a po děsivém zjištění, že většina rohlíků (i z velkých supermarketů) obsahuje sádlo, už věřím jenom velmi sladkému pečivu, např. koblihám. A proč? Protože jsem vegetarián! A když pročítám recepty na makovky a loupáčky, zjišťuji, že ta pravděpodobnost, že budou i kupované obsahovat sádlo, je dost vysoká. Proto si je radši  upeču doma.
Původní recept je od Florentýnky z blogu "Kuchařka pro dceru " a tímto jí moc děkuji :). Její rady jsou moc fajn a často se od ní něco přiučím.
Těsto je nadýchané a krásně "se loupe". Nejlepší jsou čerstvé, ale ani druhý den s máslem nebyly špatné.

Makovky

16 ks

500 g hladké mouky
obří špetka soli
100 g cukru krupice
150 g másla
1 žloutek
200 ml smetany na vaření (já dala sojové mléko)
30 g droždí

bílek na potření
1 lžíce máku¨

Postup:

Smetanu lehce ohřejeme, rozdrobíme do ní droždí, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek.
Mouku, zbytek cukru, sůl a máslo zpracujeme na drobenku. Přidáme vzešlý kvásek, žloutek a vypracujeme vláčné a tvárné těsto. Musíme hníst alespoň 10 minut potom si můžeme pomoct ještě lžící mléka.
Přikryjeme folií a necháme vykynout do dvojnásobného objemu. 
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou vyválíme na kruh o průměru minimálně 30 cm a nožem rozdělíme na osm trojúhelníků. Každý smotáme do tvaru loupáčku.
Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Nevykynuté loupáčky potřeme bílkem. Přikryjeme folií a necháme kynout opět do zdvojnásobení objemu. Před koncem kynutí předehřejeme na 200° C
Znovu potřeme bílkem a každý loupáček posypeme mákem. Dáme do trouby a teplotu snížíme na 150 ° C. Pečeme do příjemně zlaté barvy. Necháme na roštu plně vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat