čtvrtek 6. srpna 2015

Čtverečky z domácího listového těsta se žloutkovým krémem a ovocem


Tenhle recept mám už v zásobě už nějaký ten pátek. O listové těsto jsem se už několikrát pokoušela, ale nikdy nelístkovalo. Kilo másla v tahu a jedno velké zklamání. Dost ironické je, že těsto na Tarte Tatin lístkuje stokrát lépe a to v něm je (oproti listovému těstu) minimum másla a není s ním taková práce. Je ale o poznání  méně sladší, takže doporučuji zvolit velmi sladký krém, klidně i tento žloutkový.
Přestože ani tohle listové těsto není (pro mě) ideální, dosáhnete velice zajímavé fritované chuti. Většina másla mi z těsta vytekla a čtverečky listového těsta se vlastně smažily. Pokud se vám to nestane, prosím, poučte mě, jelikož by se tohle opravdu stávat nemělo.
A jak to vlastně funguje? Vrstvy vodového těsta se prokládají vrstvou másla. V troubě se z vodového těsta vypařuje logicky voda, která se zastaví o vrstvu másla a to vlastně způsobí, že listové těsto lístkuje.
Žloutkový krém je náplní věnečků z odpalovaného těsta nebo se objevuje také právě v kombinaci s listovým těstem v dezertu se jménem Mille Feuille, což je něco podobné jako Napoleonovy řezy či krémeš.

Čtverečky z domácího listového těsta se žloutkovým krémem a ovocem 

30-40 čtverečků 

Listové těsto



400 g polohrubé mouky
6 g soli
100 ml vody
250 g změklého másla (Hera tady nefunguje ;) )

Žloutkový krém

175 ml vroucího  mléka
2 žloutky
13 g hladké mouky
40 g cukru krupice
35 g změklého másla
lžička vanilkového extraktu

....
drobné ovoce

Postup:

Mouku a sůl prosejeme do mísy, přilijeme vodu a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Zabalíme do potravinářské folie a dáme na dvě hodiny do lednice.
Změklé máslo utřeme a v centimetrové vrstvě na plátu pečícího papíru rozetřeme do tvaru čtverce. Přikryjeme druhým plátem papíru a dáme také na dvě hodiny do lednice.
Těsto vyvalíme na lehce podsypaném válu do čtverce velkého tak, aby se do něj dal zabalit čtverec z másla, který nás čeká v ledničce.
Máslo vybalíme z pečícího papíru a koso ho položíme na vyválený plát těsta. Přečnívající rohy těsta překryjeme přes máslo do tvaru obálky a spoje pořádně přimáčkneme. 
Opatrně jedním směrem rozválíme na 3x delší obdélník než je jeho šířka. Třikrát přehneme a zabalíme do potravinářské folie. Necháme v lednici odpočinout alespoň 30 minut. Tohle zopakujeme alespoň 6x, nejlépe však 10x. Pokud se vám stane, že se vám z másla udělají hrudky, nezoufejte! Nic není ztraceno!
Hotové těsto rozválíme na 2-3 mm plát a vykrajujeme na čtverečky cca 5x5 cm. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180° C do zlatohnědé barvy. 
V hrnci smícháme žloutky s cukrem a moukou. Žloutkovou směs pomalu zalijeme vroucím mlékem a důkladně rozmícháme. 
Na mírném plameni přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Zasypeme troškou moučkového cukru a necháme úplně vychladnout.
Změklé máslo vyšleháme do pěny, přidáme vanilkový extrakt a po částech zašleháme žloutkovo-mléčnou směs. 
Zdobící pytlík se zdobnou koncovkou naplníme krémem a stříkáme ho na čtverečky z listového těsta. Dozdobíme ovocem a necháme v lednici alespoň hodinku odležet. 



Žádné komentáře:

Okomentovat