pátek 6. března 2015

Čokoládové větrníky


Odpalované těsto dělám už víc než dva roky. Vždy jsem před ním měla určitý respekt, ale není k tomu žádný důvod. Odpalované těsto je ve skutečnosti jednoduché.  Jediná věc, kterou stále piluji je doba pečení. Osvědčilo se mi péct raději déle než méně. Pokud vaše dílka z odpalovaného těsta vytáhnete moc brzy, spadnou a nepůjdou ani rozřezat, aby jste je mohli naplnit úžasnou náplní - ať už klasicky karamelovou šlehačkou nebo třeba šlehačkou čokoládovou. Což by byla velká škoda.

Čokoládové větrníky


cca 10 ks

Odpalované těsto

125 ml vody
65 g másla
65 g hladké mouky
2 vejce
špetka soli

Čokoládová šlehačka

250 ml smetany ke šlehání
80 g hořké čokolády
2 lžíce cukru moučka
ztužovač šlehačky

Na ozdobu

40 g hořké čokolády
1 lžíce ztuženého tuku
20 g mandlí

Postup:

Do menšího hrnce nalijeme vodu, přidáme máslo a špetku soli. Zapneme sporák a zahříváme. Když se máslo rozpustí, přisypeme mouku. Začneme rychle míchat, vznikne nám docela celistvé těsto. Na dně hrnce se začíná tvořit bílý povlak. Podíváme se na hodiny a minimálně 60 sekund odpalujeme - což znamená mícháme a pozorujeme ten bílý povlak na dně hrnce.
Vypneme sporák a těsto přendáme do vyšší mísy. Za občasného míchání necháme vychladnout.
Do těsta po jednom zamícháme obě vejce. Jde to tož těžce, všemožně to klouže a snaží se to utéct. Po chvíli se ale těsto umoudří a bude spolupracovat. Vymícháme celistvé těsto, které se samo odlepuje od stěn. Přendáme do zdobícího pytlíku a stříkáme požadované tvary na plech vyložený pečícím papírem. Necháváme velké rozestupy! Nevadí, že se vám požadované tvary nepodařily, pečením ještě zmutují.

Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut. Hotové jsou, když se po zmáčknutí nepropadnou. Troubu minimálně 20 minut neotevírejte! Po vytažení z trouby ihned propíchneme špendlíkem, aby odešla pára.
Část šlehačky (cca 70 ml) ohřejeme, nasypeme do ní nakrájenou čokoládu a rozmícháme v hladký krém. Necháme vychladnout.
Šlehačku vyšleháme se ztužovačem do polo-tuha, přisypeme cukr a po lžičkách zašleháme čokoládový krém. Vyšleháme v pevnou hmotu.
Větrníky podélně rozřízneme, spodní díl naplníme šlehačkou, přiklopíme vrchním dílem, polijeme rozpuštěnou čokoládou, posypeme nakrájenými mandlemi. A rozplýváme se blahem!



1 komentář: