sobota 28. února 2015

Houstičky


Celý den projíždím blogy o vaření a najednou mě trkly. Trkly mě houstičky. Domácí, křupkavé a voňavé a nadýchané, a když jsou navíc z kvásku, který na mě čeká v lednici, tak proč ne?
Tyhle houstičky obsahují díl celozrnné mouky, proto mají trochu charakteristickou chuť, nicméně jsou moc dobré. Jak říkám, křupkavé, voňavé a nadýchané!

Housky z kvásku 

10 ks

Suroviny

150 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace)
500 g hladké pšeničné mouky
150 g celozrnné pšeničné mouky
300-350 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
11 g soli

vejce na potření
semínka, mák, kmín na posypání

Postup:

Mouku, olej, sůl, kvásek a zatím 300 ml vody přendáme do mísy od robotu a necháme hníst na nejnižší rychlost. Podle potřeby přidáme vodu, musí nám vzniknout lehce lepivé těsto. Zvýšíme rychlost a hněteme alespoň pět minut.
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2 a půl hodiny.
Vykynuté těsto rozdělíme na deset stejných částí a každou část zase na tři části. Nahoře všechny tři části spojíme a upleteme klasický cop, který na konci opět spojíme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme mezi houskami velké rozestupy, protože ještě dost nakynou. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout ještě 1 hodinu.
Potřeme vejcem, posypeme semínky, mákem či kmínem a dáme péct do trouby předehřáté na 220°C. Okamžitě troubu vystříkáme vodou (aby se trouba zapařila a housky pořádně nabyly a nepraskaly) a to pak opakujeme co 30 sekund prvních pět minut. Pečeme dozlatova přibližně 14 minut.
Necháme vychladnout na mřížce.

Žádné komentáře:

Okomentovat