neděle 8. března 2015

Moravské koláčky


Koláčky vždycky dělala moje babička. Pekla je vždy, když měla přijet návštěva. Se sestrou jsme jí často "pomáhaly" tak, že jsme ujídali kousky těsta a posypky.
Už docela dlouhou dobu jsem přemýšlela, že její koláčky upeču. To bych to ale nebyla já, kdybych si jenom vyprosila recept, šla péct a za pár hodin vytáhla z trouby úplně stejné jako ty, které dělá babička. Mým cílem bylo něco víc. Vytvořit koláčky ještě lepší! A povedlo se!
Recept mám z kuchařky Kouzla kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček od Romana Vaňka. Koláčky jsou moc dobré a opravdu mi chutnají víc než od mojí babičky.  
Tvarohovou náplň jsem udělala podle pana Vaňka, makovou už podle mého receptu. Doporučuji nešetřit na mandličkách a rozinkách :)

Moravské koláčky

30 ks

Těsto


250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
100 g cukru krupice
5 g vanilkového cukru
40 g čerstvého droždí
175 g vlažného mléka
6 g soli
kůra z jednoho citronu

Tvarohová náplň


125 g tvarohu
20 g cukru moučka
20 g vanilkového cukru
1 žloutek
10 g změklého másla
špetka soli
mandle, rozinky

Maková náplň


100 g mletého máku
1 bílek
50 g cukru moučka
1 lžíce medu
1 lžička másla
1 lžička skořice
rozinky, mandle

Drobenka


70 g másla
100 g cukru moučka
100 g polohrubé mouky

Dále


cca 150 g povidel
15 kompotovaných třešní
vejce na potření
roztopené máslo

Postup:

Mouku prosejeme do mísy a vytvoříme v ní důlek. Do důlku nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme kvasnice. Postupně přimícháváme mouku, až nám vznikne těsto hustotou podobné těstu na lívance. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
Přimícháme zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto, v robotu to trvá asi 10 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 45 minut. Mezitím si připravíme náplně.
Mák zalijeme 100 ml vařící vody a necháme vychladnout. Přimícháme cukr, med, máslo, skořici, mandle a rozinky. Vyšleháme sníh z bílku a po částech jej zamícháme do máku.
Suroviny na tvarohovou náplň jednoduše smícháme.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 30 stejně velkým kousků. Každý kousek zploštíme a naplníme jednou až dvěma velkými lžičkami náplně a uzavřeme jako obálku tak, aby náplň nemohla utéct ven. Položíme na plech spojem dolů, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 40 minut kynout. Během kynutí si připravíme drobenku. Všechny suroviny zpracujeme rukama do požadované konzistence. Můžeme přidávat máslo i mouku s cukrem. Musí nám prostě vzniknout klasická drobenka.
Vykynulé koláčky rukou lehce zploštíme a pomažeme vajíčkem. Do středu tvarohových koláčků dáme lžičku povidel, do středu makových třešni. Zasypeme bohatě drobenkou. Pečeme při 160°C přibližně 20 minut do zlatohnědé barvy. Ještě teplé můžeme pomašlovat roztopeným máslem. Necháme vychladnout.

1 komentář:

  1. Určitě zkusím, moc hezky napsané a dobře popsané :))

    OdpovědětVymazat