pondělí 27. července 2015

The Daring Bakers' Challenge July - Yafawi Sfeeha


Tak z červencové výzvy jsem byla opravdu nadšená! Yafawi Sfeeha, slyšeli jste o tom snad někdy? Já ne, až do té doby, když jsem prvního července otevřela forum Odvážných pekařů, abych zjistila, co si pak pro nás děvčata přichystala.
Manal Obieda z blogu Manal's Bites nás vyzvala, abychom připravili pokrm, který připravuje její maminka pocházející z Jaffy v Palestině. Yafawi Sfeeha (v překladu masové koláčky z Jaffy) se připravují tradičně plněné masem, ale dělají se také vegetariánské nebo plněné oříšky na sladko.
Já se rozhodla pro sýrovou náplň, protože sladké už nám začíná pomalu a jistě lézt krkem a už to chce trošku změnit. Do téhle náplně správně patří sýr Nabulsi, což je bílý palestinský sýr podobný sýru Halloumi.
Já žádný z nich neměla....... takže směs různých sýrů, co byla doma. Trošku eidamu, sýru krolewski a trochu čerstvého sýra. Bylo to dobré, moc dobré, ale příště určitě dodržím celý recept a pokusím  se koupit alespoň Halloumi. Tohle si to opravdu zaslouží!

Yafami Sfeeha

20 kousků

Těsto

420 g hladké mouky
6 g soli
15 g cukru
45 ml  oleje
250 ml vařící vody 

Sýrová náplň

3-4 šálky nastrouhaného sýru Nabulsi nebo Halloumi (případně směs jakýchkoli sýrů)
1/2 šálku italské petržele
1 rozkvedlané vejce
černý pepř

Postup:

Smícháme mouku, cukr, sůl a olej a pomalu přiléváme vodu tak dlouho, než nám vznikne velmi lepkavé  a jemné těsto. Zpracováváme ještě alespoň 10 minut.
Těsto rozdělíme na asi 20 kousků a z každého vytvarujeme kuličku. Přeneseme na tác bohatě vymaštěným přepuštěným máslem nebo olejem a zakryjeme potravinářskou folií. Necháme odpočívat při pokojové teplotě na pár hodin, ideálně přes noc.
Suroviny na náplň jednoduše smícháme.
Každou odpočinutou kuličku dáme na kulatý podnos/tác vymaštěný opět přepuštěným máslem nebo olejem a rukama rozprostřeme do tenké až průhledné vrstvy.  Podle tohoto návodu (nebo podle vlastního uvážení) naplníme a  smotáme do tvaru šneka:


Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 200° C asi 20 minut do zlatohnědé barvy.
Podáváme horké  s polévkou nebo se salátem a řeckým jogurtem.





Žádné komentáře:

Okomentovat