pátek 27. února 2015

The Daring bakers - Esterhazy Torte


 To je tak, když se tak hrozně těšíte na vaši první výzvu a úplně ji prošvihnete. Moji první, teď už neaktualní, lednovou výzvu hostila Jelena z blogu  A Kingdom for a Cake. Moc ji za výzvu děkuji! :)
Dostali jsme za úkol upéct maďarský oříškový dort - Esterhazy. Museli jsme povinně vytvořit pět vrstev "korpusu" a vytvořit na vršku dortu pavoučí vzorek.
Jelikož jsem zjistila, že nemáme dost oříšků (na dort o průměru 25 cm jich potřebujete půl kila!), upeka jsem ho v trochu zmenšené velikosti, z jednoho vejce. Pokud se ho rozhodnete upéct a máte rádi oříškovo-oříškové dorty, doporučuji upéct z celé dávky, což je z 12 vajec.
Chutnala dobře, přibližovala se spíše medovníku než klasickému dortu. Velkou roli sehraje hlavně to, jaké oříšky použijete. Osobně doporučuji vlašské, které jsou dost výrazné, al musíte si dát pozor, ať nejsou žluklé... já je hodinu probírala a vyzařovala ty "vypadám žlukle", ale stejně se mi tam nějaký zatoulal.




Esterhazy dorta 

dorta o průměru 25 cm nebo 12 mini dortíků

Těsto

12 velkých bílků
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g opražených mletých ořechů
80 g hladké mouky

Krém

12 velkých žloutků
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
300 g měkkého másla
150 g opražených mletých ořechů

Dohotovení

300 g cukru moučka
10 ml oleje
20 ml citronové šťávy
50 ml horké vody
roztopená čokoláda

100 g hrubě posekaných opražených ořěchů

3 lžíce meruňkové marmelády + lžíce vody

Postup:

Bílky vyšleháme do pevnější  pěny. Přisypeme prosátý moučkový cukr a vyšleháme do pevného sněhu. Přidáme zbylé suroviny a stěrkou opatrně promícháme. Na pečící papír nakreslíme podle tvaru formy pět kruhů a každý vyplníme stejným dílem těsta. Zarovnáme a dáme péct do trouby na 160°C přibližně na 15-20 minut (malé dortíky asi na 8-12 minut). Necháme vychladnout.

Žloutky utřeme s cukrem a ve vodní lázni za stálého míchání ohříváme do zhoustnutí (pokud to přeženete, stačí přidat pár lžic mléka). Necháme vychladnout.
Do žloutkové směsi po částech zašleháme máslo. Přidáme jemně pomleté oříšky a dobře spojíme.

Vychladlé korpusy sloupneme z pečícího papíru, pomažeme marmeládou smíchanou s vodou, potřeme krémem a spojíme. Krémem potřeme i vršek a boky dortu.

Cukr prosejeme, přidáme olej a citronovou šťávu a po lžičkách přidáváme vodu. Vymícháme hladkou polevu, kterou potřeme vršek dortu. Pavoučí vzorek vytvoříme tak, že čokoládou nakreslíme na dort spirálu a poté jí špejlí roztáhneme do tvaru pavučiny.



Žádné komentáře:

Okomentovat