sobota 18. dubna 2015

Čokoládová roláda


Tuhle roládu jsem objevila v dubnovém Albertu. Je kyprá a opravdu hodně kakaová a čokoládová. Při rolování mi roláda praskla, jinak byla dokonalá. Nechte ji alespoň dvě hodiny uležet, aby nehrozilo, že by jste si šňupli kakaa, kterým se na závěr  roláda posype.

Čokoládová roláda

plech 30 x 25

Těsto

55 g prosátého kakaa
3 velká vejce
70 g třtinového cukru
špetka soli

Krém

100 g čokolády
1 lžíce třtinového cukru
125 ml smetany ke šlehání

kakao na posypání

Postup:

Plech vymažeme máslem, vyložíme pečícím papírem a znovu vymažeme máslem. Vejce s cukrem a solí vyšleháme do světlé pěny.  Pomalu do něj vmícháme kakao. Těsto rozetřeme na plech a pečeme na 180° C asi 8-10 minut. 
Čistou utěrku poprášíme moučkovým cukrem. Upečený plát ihned překlopíme na utěrku a sejmeme pečící papír. Opatrně srolujeme a necháme vychladnout.
Nad vodní lázní roztopíme čokoládu se dvěma lžícemi smetany a cukrem. Vymícháme v hladký krém a necháme chvíli zchladnout. Šlehačku vyšleháme do polotuha. 
Rychle do ní zašleháme čokoládovou směs a už jen krátce došleháme. Musí nám vzniknout tuhá směs, nesmíme ji ale přešlehat!
Vychladlou roládu opatrně rozvineme, naplníme krémem a zpátky zavineme. Posypeme kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat