pondělí 27. dubna 2015

The Daring Bakers' April: Focaccia




Dubnovou výzvu si pro nás připravily dvě šikovné holčiny. Za úkol nám daly připravit italskou Foccaciu! Foccaciu jsem vždycky vnímala jako něco nezajímavého, něco tak moc jednoduchého, že to ani nestojí za zmínku. Chyba!
Foccaciu jsem musela udělat dohromady třikrát. A ani napotřetí nebyla dokonalá. Ale rozhodně byla dobrá.
První pokus byl naprosté fiasko. Pokoušela jsem se upéct kváskovou foccaciu podle přiloženého receptu. Letěla do koše. Vůbec nenabyla, byla hrozně hutná a domácí sušená rajčata na jejím povrchu se spálila.
Druhý pokus byl mnohem lepší. Tentokrát jsem se rozhodla pro klasickou, z droždí. Na povrch jsem dala syrová rajčata, posypala hrubozrnnou solí a šoupla do trouby. Nabyla pěkně, pěkně i vypadala, ale být pěkná i na fotce se jí nechtělo.
Třetí pokus byl nejlepší, fotky se povedly podle mých představ.



Focaccia 

385 g hladké mouky
300 ml teplé vody/mléka
1 lžíce cukru
8 g soli
1 lžíce olivového oleje
1 balíček sušeného droždí 
1 lžička sušené bazalky
1 lžička oregana
1 lžička sušeného tymiánu
rajčata, olivy, parmazán...

Postup:

Cukr a droždí rozmícháme v teplém mléku a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přisypeme koření a sůl, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme 10 minut kynout.
Do těsta zamícháme olej.
Těsto vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a rozprostřeme ve vrstvě cca 1,5 cm. Palcem uděláme do placky důlky. Poklademe olivami, rajčaty a lehce posypeme zbytkem sýra. Zakapeme olivovým olejem.  Necháme 15 minut kynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 230 přibližně 15 minut do hnědavé barvy. Jíme teplé.





Žádné komentáře:

Okomentovat