úterý 7. dubna 2015

Mazanec


Velikonoce jsou už sice za námi, ale na příští rok se vám může tenhle recept docela hodit.

Mazanec

1 kg polohrubé mouky
250 g másla
200 g cukru
cca 500 ml mléka
4 žloutky
75 g kvasnic
1,5 lžičky soli
citronová kůra

rozinky, mandle

vejce na potření
mandle na posypání

Postup:

V části teplého mléko rozmícháme lžíci cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Mouku, cukr a sůl prosejeme do velké mísy, vytvoříme důlek. Do důlku nalijeme kvásek, roztopené máslo a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto. Těsto se musí pořádně prohníst, neodbývejte ho robotem. Tohle těsto potřebuje lidskou ruku, potřebuje se s vámi pomazlit.
Vypracované těsto necháme minimálně hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na osm bochánků a každý pořádně propracujeme.Do každého bochánku zapracujeme rozinky a mandle. Všechny spojíme zpět dohromady a vytvoříme velký bochník, který přeneseme na vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C.
Mazanec potřeme vejcem, posypeme mandlemi. Ve středu mazanec nařízneme do kříže.
Pečeme 10 minut na 200°C, potom přikryjeme alobalem, ztlumíme na 170°C a pečeme ještě cca 40 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat