úterý 23. června 2015

Bagety


Bagety se tváří jako dost nezvladatelná věc.
Když se zamyslím, jediná nezvladatelná věc je čas. Čas, který těsto potřebuje, aby vytvořilo luxusní malé bublinky a ještě luxusnější chuť. Přibližně 21 hodin. Ale co? My (lidé) pracujeme maximálně hodinu. Zbytek si hrdě odpracuje těsto a trouba.
Bagety překvapily. Byly dobré, vláčné, plné bublinek. Co jiného čekat od receptu od Maškrtnice? Pravé bagety by měly být zkrášleny naříznutím, což se mi bohužel nepovedlo. Všechny nože, které odpočívají v naší kuchyni si nezvládly poradit s tak hydratovaným těstem.

Bagety

2 ks

Kvásek

150 g hladké mouky
150 ml vlažné vody
3 g čerstvého droždí

Těsto

300 g hladké mouky
190 g vlažné vody
5 g čerstvého droždí
celý kvásek
7-9 g soli

Postup:

Mouku, vodu a droždí na kvásek smícháme a vypracujeme dohladka. Přikryjeme folií a necháme na teplém místě kynout minimálně 12 hodin (já nechala kynout 16).
V robotu smícháme mouku, vodu a droždí a necháme 15 minut odpočívat. Přidáme kvásek a sůl. Pořádně prohněteme. Přendáme do mísy vymazané olejem a necháme kynout minimálně 2 hodiny. Po hodině těsto vykropíme na vál, párkrát přeložíme a vrátíme zpátky do mísy dokynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé části vytvarujeme bagetu. Video, jako tahák máte tady.
Klademe na pečící papír. Mezi bagetami uděláme z něho uděláme ohyb. Zabrání tak jejich deformací,
Necháme kynout 2 hodiny.
30 minut před dokynutím si rozehřejeme troubu s litinovým plechem nebo pečícím kamenem na 250°C. Do spodní části trouby vložíme malý hrnec bez plastových rukojetí!  Vykynulé bagety na povrchu nařízneme a i s pečícím papírem šoupneme do trouby. Do hrnce nalijeme horkou vodu (cca 200 ml) a rychle troubu zavřeme. Po 10 minutách nechte páru, která se v troubě vytvořila, vyvětrat. 
Pečeme do hnědé barvy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat