sobota 27. června 2015

The Daring bakers' June: Charlotte Russe


Tak červnová výzva odvážných kuchařů byla opět jedno velké fiasko. A můžu za něj sama. To tak máte, když jste nedočkaví a začnete s dezertem manipulovat dřív, než je ztuhlý. A ani si pořádně nepřečtete postup. No což.
Červnovou výzvou bylo připravit Charlotte Royale nebo Russe. Charlotte Royale je takový ten divný dezert, který dost jasně připomíná želvu. Je půlkruhového tvaru, je plněn hromadou krému a to hlavní - je celý pokrytý plátky rolády! Pro představu tady.
Jelikož mě ta horda krému moc nelákala, rozhodla jsem se udělat Charlotte Russe. To je vlastně menší hora krému obestavěná piškoty. Piškoty domácí - ty šli v pohodě. Krém ze zakysanky - taky v pohodě. Ale celek? Ten už tak v pohodě není.

Charlotte Russe

forma o průměru 21 cm

Piškoty

90 g cukru moučka
100 g polohrubé mouky
3 vejce

+ moučkový cukr na poprášení

Krém

2 zakysané smetany (2 x 180 g)
cca 8 lžic cukru moučka 
100 g jahod

+ další jahody na ozdobu

Postup:

Žloutky vyšleháme s 2/3 cukru do světlé pěny. Trvá to asi 10 minut.  Z bílků ušleháme tuhý sníh a přisypeme do něj zbytek cukru.
Sníh ladně vmícháme do žloutků, zasypeme moukou a opatrně spojíme do hladké hmoty.
Těsto přendáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem nejdříve nastříkáme kruh o průměru naší dortové formy a poté dlouhé piškoty. Poprášíme moučkovým cukrem a pečeme v troubě předehřáté na 180° C do zlaté barvy. Hotové piškoty by měly jít snadno sejmout z pečícího papíru. 
Obě zakysanky nalijeme do mísy, přidáme na malé kousky nakrájené jahody, případně pyré a dosladíme podle chuti.
Dlouhé piškotky obestavíme kolem obvodu formy (zevnitř ;)) a až poté vtlačíme piškotové dno. Ne naopak (Tohle jsem já udělala špatně. A jak to dopadlo? Náplň vytekla.)!
Zkontrolujeme, jestli jsou piškoty dobře utěsněné a zda někde nehrozí, že by i sebemenší skulinkou mohla náplň vytéct. 
Pokud jsou, nalijeme na ně náplň a dáme ztuhnout do lednice. Před vyndáním z formy musí být krém úplně tuhý! 
Po vyjmutí z formy ovážeme mašlí a dozdobíme dalšími jahodami a jedlými květy.

Žádné komentáře:

Okomentovat