sobota 20. června 2015

Kouzelná buchta


Kouzelná či inteligentní buchta/koláč/dezert je poslední dobou dost profláknutá věc. Máte jedno těsto, které se v troubě "kouzlem" rozdělí na tři strukturně odlišné části. Vrchní je piškot, střední je pudink  a dolní má být jakýsi až lístkový korpus.
Při mém pokusu se ale moc velká kouzla nekonala. Asi jsem ho nechala v troubě příliš dlouho, takže piškotová vrstva zabrala 3/4 a ta jedna čtvrtina byl prostě pudink. Lehký náznak třetí vrstvy tam byl, ale na fotce to vůbec nejde poznat. Jak to má správně vypadat se podívejte tady.



Kouzelná buchta 

kruhová forma o průměru 12 cm

Těsto

100 ml studeného mléka
1 velké vejce
25 g vychladlého rozpuštěného másla
půl lžičky vanilkového extraktu
pár kvítků levandule
25 g cukru krupice
25 g polohrubé mouky
špetka soli


Postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé nadýchané pěny. Cukr se musí rozpustit. Pomalu zašleháváme máslo, vanilkový extrakt a kvítky levandule. Nakonec přidáme i mléko.
Mouku prosejeme a vmícháme do žloutkovo-mléčné směsi.
Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, který po částech opatrně vmícháme do směsi. 
Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 175° C asi 15 minut. Vršek musí bát pevný, piškotový a střed by se měl zdát nedopečený, pudinkový. 
Necháme vychladnout a stále ve formě necháme chladit v lednici alespoň 10 hodin.


Žádné komentáře:

Okomentovat