neděle 7. června 2015

Piškotový dort s máslovým krémem


Piškotový dort s máslovým či pudinkovým krémem je taková klasika. Každé mé nebo narozeniny mých sester se pekl právě tenhle dort. V tu dobu pro mě bylo zapovězeno se podílet na přípravě, maximálně jsem ho mohla "ozdobit". Na to zdobení jsem se vždycky moc těšila... byla to pro mne výhra. Výhra, že zrovna já můžu ozdobit dort pro mou sestru.


Piškotový dort s máslovým krémem

Korpus


4 vejce
6 lžic vroucí vody
200 g cukru moučka
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

Krém

250 g másla
180 g cukru moučka
cca půl dávky uvařeného pudinku (podle chuti)

kakao
rum
lískové oříšky

Postup:

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky šleháme s horkou vodou a cukrem do pěny přibližně 15 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

























Do žloutkové směsi přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Pořádně ale jemně promícháme, nesmí nám tam zůstat žádné hrudky. Po částech a opatrně zamícháme sníh.

Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 25-30 minut. Necháme vychladnout ve formě.
Máslo vyšleháme s cukrem do lehké pěny. Po částech zašleháváme pudink a průběžně ochutnáváme. Když jsme spokojeni, rozdělíme krém na 3 stejné části + ještě kousek si necháme na ozdobu. Tuto část obarvíme kakaem.
Po úplném vychladnutí korpusu ho zarovnáme a 2krát podélně rozkrojíme.

 Spodní díl korpusu pokapeme rumem a pomažeme částí krému, posypeme oříšky, přiklopíme a to opakujeme i u prostřední části korpusu. Vrchní díl už nepokapáváme rumem, jen přiklopíme a dort z vrchu a ze stran pomažeme. Zdobíme obarveným krémem a necháme v lednici uležet do druhého dne.



1 komentář:

  1. Zdravím, ořísky dáváte mleté, celé nebo jen drcené?

    OdpovědětVymazat