pátek 24. července 2015

Kynuté lívance s borůvkovou omáčkou a zakysankou


Stačí si o hodinku přivstat a přichystat rodině tuhle úžasnou snídani. Lívance, borůvky a zakysanka... co víc si přát!
Při samotném smažení lívanců jsem vypozorovala jednu (pro mě zásadní) věc: První  lívanec se smaží asi 5 minut, čtvrtý je za pár sekund připálený. Takže pozor, neodbíhat od plotny!
Borůvky jsme dostali od maminky sestřiného přítele, moc jí za to děkujeme! Bez nich by to opravdu nebylo ono! Špatné by určitě nebyly s javorovým sirupem, ale to nemohu posoudit, jelikož jsem ještě v životě javorový sirup neochutnala. Tak snad se někdy poštěstí!

Kynuté lívance s borůvkovou omáčkou a zakysankou

8 větších lívanců (2 porce)

Lívance

150 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
5 g čerstvých kvasnic
půl lžíce cukru
špetka soli
1 menší vejce
kůra z půlky citronu


Borůvková omáčka

hrst mražených/čerstvých borůvek
2-3 lžíce cukru krupice

...
180 g zakysané smetany

Postup:

V troše mléka rozmícháme cukr a rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. 
Mezitím v míse smícháme mouku, sůl, citronovou kůru, vejce a zbytek mléka. Přidáme vzešlý kvásek a vymícháme v hladké těstíčko. Přikryjeme alobalem a necháme kynout na teplém místě alespoň 20 minut.
Borůvky nasypeme do menšího kastrůlku spolu s cukrem a necháme je na mírném plameni lehce rozvařit.
Lívance smažíme na kapce oleje z obou stran do zlatohnědé barvy. 
Podáváme se zakysanou smetanou a bohatě přelité borůvkovou omáčkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat