pondělí 13. července 2015

Red Velvet Cake


Red Velvet.
 Red Velvet
  Red Velvet!
Zkusme si to několikrát v duchu přeříkávat: "Red Velvet". No nezní to vznešeně?!
Red Velvet Cake, čili dort Rudý samet je oblíbený  tmavě červený americký moučník plněný svítivě bílým krémem. A žádné ovoce v něm nehledejte.
Barvu mu dodává potravinářské barvivo. Správně má ke správné červené barvě stačit chemická reakce octa a podmáslí, která v kakau zvýrazní onu krásnou červenou barvu. To v našich (alespoň v mých) podmínkách bohužel nefunguje, jelikož je k tomu potřeba nepražené kakao (tzn. ne holandského typu).
Struktura dortu je hutná, ale hlavně sametová!
Krém se správně dělá z krémového sýra nebo mascarpone. Já byla ale moc líná a místo "spešl" krému jsem dort pokryla obyčejnou oslazenou zakysankou. K dortu se myslím hodila, jen jí bylo málo. Použila jsem dvě, příště musím použít alespoň tři. V receptu uvádím čtyři.
Ještě k barvivům: Pokud nemáte gelové nebo alespoň tekuté, dají se použít i práškové (ty jsem použila i já). Ale jedině od Kovandů. Takové ty, které koupíte v drogerii (výrobce AROCO) jsou ve větším množství nepoživatelné, jelikož je nosičem sůl!
U  Kovandů je nosičem cukr. Stojí kolem osmi korun a koupíte je v Kauflandu nebo Globusu.



Red Velvet Cake


Korpus

250 g hladké mouky
větší špetka soli
1 lžíce kakaa
120 g změklého másla
125 g cukru krupice 
2 velká vejce
240 ml podmáslí
potravinářské barvivo
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody

Krém

4 zakysané smetany
cukr podle chuti

Postup:

Troubu předehřejeme na 175° C. Dno i boky dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Mouku, sůl a kakao prosejeme do mísy a odložíme stranou. Máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny a po jednom zašleháme vejce. 
Podmáslí smícháme s barvivem a střídavě s moukou ho zašleháváme do máslové směsi. 
Teď je třeba jednat rychle. Zkontrolujeme troubu, zda je již vyhřátá. Pokud ano, na malý talířek nalijeme lžičku octa a přisypeme sodu. Začne to pěnit a rychle to musíme zašlehat do těsta. Okamžitě po dostatečném zašlehání rychle přendáme/přelijeme do formy a rychle s tím do trouby!
Můžete si oddychnout :) Pečeme asi 30 minut.
Po upečení necháme ve formě úplně vychladnout.
Zakysané smetany přendáme do mísy a osladíme. Měli by bohatě stačit 4 lžíce. Necháme odpočívat v lednici.
Vychladlý korpus jedenkrát, klidně i víckrát podélně rozkrojíme. Naplníme polovinou krému a druhou polovinou krému potřeme boky a vršek dortu.






Žádné komentáře:

Okomentovat