neděle 12. července 2015

Zmrzlina z banánů a oplatková mistička k tomu


Banánová zmrzlina je už roky profláknutá veganská alternativa zmrzlin a poslední dobou frčí i v té vaší "normální" části obyvatelstva. Ochutit ji můžete podle libosti, nám doma nejvíc chutná s kousky čokolády a s jahodami. Špatná kombinace rozhodně nebyla ani kakaovo-skořicová, ale borůvková nám moc nesedla.
Ať už tam dáte cokoliv, dobré a hlavně krémové to bude vždycky. Jen to chce trochu výkonnější mixér. I ten náš "borec" si pěkně zamakal.
Pokud vás už nebaví dávat kopečky téhle úžasné banánové zmrzliny (nebo jakékoli jiné zmrzky) do skleněných nádob, mohli by jste si vyrobit nádoby jiné - oplatkové.
Je jedno, zda budete trpěliví a vyrobíte kornoutky, nebo si (jako já) usnadníte život a oplatky vytvarujete jednoduše do tvaru misek. Určitě to udělá dojem!

Banánová zmrzlina



banány
cukr (nemusí být)

mražené jahody, čokoláda, skořice a kakao, vanilka, zmražené vypeckované meruňky...

Postup:

Banány nakrájíme na kolečka, vyskládáme na tác a dáme mrazit alespoň na dvě hodiny
Poté přiměřené množství (kolik váš robot zvládne) rozmixujeme na hladký krém. Přidáme ochucovací složku (tzn. jahody, čokoláda atd.) a případně i cukr. Znovu rozmixujeme a přendáme do uzavíratelné krabičky a necháme  v mrazáku minimálně další dvě hodiny.

Misky na zmrzlinu

60 ml bílků
80 g moučkového cukru
70-80 g hladké mouky
špetka soli
30 g rozpuštěného vychladlého másla

Postup:

Bílky vařečkou nebo lžící smícháme s prosátým cukrem a solí. Směs zasypeme moukou, promícháme a přidáme máslo. Vymícháme v hladký krém, hustotou připomínající lehce hustější palačinkové těsto.
Troubu předehřejeme na 170°C.
Plech vyložíme pečícím papírem, nalijeme na něj vrchovatou lžíci těsta a  rozetřeme ho na cca 0,5 mm tlusté kolečko. Tohle uděláme i se zbytkem těsta.
Dáme péct po jednom, maximálně po dvou do trouby asi na 12 minut nebo do zlatavé barvy.
Okamžitě po vyndání z trouby sundejte kolečka z pečícího papíru a ihned stočíme do kornoutu (Předem jsme si vyrobily z lepenky kornout a obalili ho alobalem. Pomáhá nám se stáčením.) nebo ho také ihned můžeme vytvarovat podle formy na muffiny.
Necháme vychladnout a sníme co nejdříve.

Žádné komentáře:

Okomentovat